de waarde van paarden

Paarden hebben impact op de mens. Niet alleen door hun grootte, juist ook om wie ze zijn. Juist om hun puurheid. De impact zorgt ervoor dat we leerervaringen die we opdoen in hun aanwezigheid minder snel vergeten dan in een regulier leertraject.

De waarde van paarden

Een paard is van nature een rustig beest. Een paard kent geen vooroordelen en heeft nooit een off-day. Een paard is trouw, helpt zonder daar iets voor terug te willen en op een nuchtere wijze. Een paard heeft de kracht om te spiegelen en heeft daarmee een superkracht in huis. Je hoeft niet van paarden te houden, een paard is namelijk hoe dan ook dol op wie dan ook.

Maar er is uiteraard meer. Stuk voor stuk wetenschappelijk bewezen feiten:

feit 1

beweging

Doordat het paard beweegt en door de hogere lichaamstemperatuur van het paard wordt er in de hersenen iets losgemaakt. De beide hersenhelften gaan optimaal met elkaar communiceren, waardoor de lesstof beter beklijft en langer blijft hangen.

feit 2

limbische systeem

Het paard zorgt voor evenwicht in de rationele en emotionele kant van ons brein. Het limbische evenwicht noemen we dat. Dit limbische systeem (ook wel de emotionele hersenen genoemd) is bij paarden in verhouding vrij groot. Paarden zijn zeer gevoelige wezens die zich zonder taal kunnen afstemmen op de ander en dit proces dus heel goed kunnen ondersteunen.

feit 3

ademhaling

De dieren kunnen onze limbische evenwicht op gang brengen. Hiermee zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat we rustig en ritmisch ademhalen. Deze gecontroleerde ademhaling helpt vervolgens om gedachten te structureren en helpt verder te werken aan positieve veranderingen.

feit 4

zintuigen

Alle zintuigen doen mee tijdens de oefeningen op en naast het paard. Dit maakt een mens scherp en alert, zowel fysiek als mentaal.

feit 5

veilig gevoel

Een paard oordeelt niet over je, waardoor je je veilig bij een paard voelt en dat veilige gevoel zorgt er vervolgens voor dat je beter kunt leren.

feit 6

eerlijk

Een paard kent geen opsmuk en prikt zo door je heen. Het paard reageert namelijk op jouw werkelijke gevoel en niet op hoe je je voordoet.

logica

details
woorden
nummers


creativiteit

het grote plaatje
beelden
symbolen
emotie

 

linker hersenhelft

rechter hersenhelft

daarom

Paarden hebben impact op de mens. Niet alleen door hun grootte, juist ook om wie ze zijn. Juist om hun puurheid. De impact zorgt ervoor dat we leerervaringen die we opdoen in hun aanwezigheid minder snel vergeten dan in een regulier leertraject.